Öğrenciler İçin Ders Çalış'mak
Eziyet, gereksiz, çok önemli, kötü, mecburiyet gibi birçok anlam içeren ama özünde çoğu kişiye göre çok sıkıcı bir şey...
Öncelikle neden ders çalışıyorum sorusunu kendine sorman gerekiyor... Ders çalışmazsam ne yapabilirim, çalışırsam ne olur, ders benim için neden gerekli gibi sorularla bu konuyu anlamlandırman gerekir. Bu anlamlandırma sürecini tamamladıktan sonra ders çalışmak çok kolay bir hale gelebilir.
Tüm bunların sonucu ders çalışabilmen için bir kaç not...
VERİMLİ ÇALIŞ(MA)
Hiç ara vermeden (dinlenmeden) çalışmaya kalkarsanız, “algılama düzeyi” bir süre sonra düşmeye başlar. Çok ara vererek (sık sık çalışmayı keserek) çalışmayı sürdürmeye kalkarsanız, bu kez de “hatırlama eğrisi” hızla düşmeye başlar.
En iyisi, ikisini dengelemek!
DÜZENLİ TEKRAR
Öğrendiğin herhangi bir bilgiyi, anlamlı kılmaz ve düzenli aralıklarla tekrarlamazsan kısa sürede unutabilirsin. Dersin derste öğrenilmesi sadece bir başlangıçtır; ama yetmez. Kesinlikle tekrar etmek gerekir.
TEKRAR PROGRAMI
1.TEKRAR: Öğrenmeden hemen sonra yapılacak 10 dakikalık tekrar
2.TEKRAR: Öğrenmeden yaklaşık Bir gün sonra yapılacak 10 dakikalık tekrar
3.TEKRAR: Bir hafta sonunda yapılacak 10 dakikalık tekrar
4.TEKRAR: Bir ay sonra yapılacak 10 dakikalık tekrar
Öğrenilen bilgilerin, uzun süreli hafızada son derece güçlü bir şekilde korunmasını sağlayacaktır.
DERS PROGRAMI
Başarıya ulaşabilmek için, çalışmaların sistemli olarak sürdürülmesi gerekmektedir.
Okulda veya dershanede alınan bilgileri, özümsemeye ve pratiğe dökmeye yönelik çalışmaları, etkili ve programlı ev çalışmasıyla sürdüremeyenlerin başarıya ulaşması güç olacaktır.
Düzenli çalışmayan, düzenli kaybeder.
KAÇ SAAT ÇALIŞMALISINIZ?
Önemli olan; dersin başında kaç saat geçirdiğinizden çok; bu saatleri nasıl geçirdiğinizdir!
Verimli olsun!
Verimli çalışma; düzenli bir çalışma ortamında, öncen hazırlanmış bir çalışma programına uygun ve dikkati çalışacak konuda yoğunlaştırarak yapılan çalışmadır.
THE COLD WEATHER CATALOG
Araştırmalar, insanların soğuk ve kuru günlerde daha iyi düşündüklerini ve öğrendiklerini göstermiştir. Bu çeşit hava, barometrenin yüksek basınç gösterdiği bir zaman rast gelir ve hava basıncı, insanların davranışlarını birçok şekilde etkiler.
Tokyo araştırmacıları, alçak basınç günlerinde insanların daha unutkan olduklarını ve daha zor öğrendiklerini saptamışlar. Kanada’da yapılan bir incelemede, otomobil kazalarının en fazla hava basıncının düştüğü zamanlarda (özellikle sıcak ve rutubetli günlerde) meydana geldiğini ortaya çıkarmıştır.
Kışın iyi çalışın, “yaz”ın sıcak basmasın!
EĞER…
Temel probleminiz; yeterli bilgi birikimine sahip olmamak ise; ilk yapacağınız iş, sınava kadar mümkün olduğunca geniş bir bilgi donanımına sahip olmak ve bilgi dağarcığınızı geliştirmektir. Bu ise ancak planlı ve programlı bir çalışma ile mümkün olacaktır.
Temel probleminiz; bildiklerinizi sınavda hatırlayamamak ise; tekrar alışkanlığınızı gözden geçirmelisiniz. Düzenli tekrar yapmadığınız için kazanmış olduğunuz bilgileri kaybediyor olabilirsiniz.
Temel probleminiz; bilgileri hatırlamanıza karşın sorulara uygulayamamak ise; çalışma alışkanlıklarınızı gözden geçirmelisiniz. Bilgileri anında ezberliyor olabilirsiniz, belki teorik bilginiz yeterli olabilir, ama bu bilgileri pratikte uygulamıyor olabilirsiniz. Eksiğinizi ancak bol soru çözüm yoluyla, öğrendiklerinizi kullanabilirsiniz.
Profesör bir test sorusu olarak öğrencilerden bir karıncanın çevresindeki hayvanları nasıl değerlendirebileceğini düşünmeleri istemiştir. Sonuç;
a) Aslan, kaplan ve çıngıraklı yılan gibi şefkatli ve iyi huylu hayvanlar
b) Karıncayiyen, tavuk, ördek gibi yırtıcı hayvanlar
Her şey sizin bakış açınıza bağlıdır...